H.E.B.B.D. sertifisering: Kvalitetsstempel for eteriske oljer

H.E.B.B.D. står for "Huile Essentielle Botaniquement et Biochimiquement Définie" eller "botanisk og biokjemisk definert eterisk olje" på fransk. H.E.B.B.D.-sertifiseringen er et kvalitetsstempel som garanterer at eteriske oljer er av høy kvalitet og oppfyller visse standarder. Sertifiseringen krever grundig testing og analyse av oljene for å sikre deres renhet, autentisitet og biokjemiske sammensetning.

For å oppnå H.E.B.B.D.-sertifisering må en eterisk olje oppfylle flere kriterier:

1. Botanisk identitet: En av de viktigste aspektene ved H.E.B.B.D.-sertifiseringen er identifikasjonen av den botaniske arten som oljen kommer fra. Dette er avgjørende for å sikre at oljen faktisk stammer fra den angitte planten og har de tilhørende egenskapene. Produsentene må kunne dokumentere at oljen er utvunnet fra riktig planteart. Dette sikrer at oljen er utvunnet fra riktig plante og ikke er forfalsket eller blandet med andre arter.

2. Bio-kjemisk sammensetning: Oljen må ha en definert sammensetning av kjemiske forbindelser som er karakteristiske for den spesifikke planten den er utvunnet fra. Dette betyr at den skal inneholde de aktive stoffene som er typiske for arten og oppfylle spesifikke grenseverdier for forskjellige komponenter.

3. Produksjonsmetode: Oljen skal være produsert ved bruk av skånsomme teknikker som dampdestillasjon eller kaldpressing. Disse metodene sikrer at de aktive forbindelsene i oljen bevares og at ingen skadelige kjemikalier blir brukt i prosessen.

4. Kvalitetskontroll: Oljen må gjennomgå grundige analyser og tester for å sikre at den oppfyller de fastsatte kvalitetsstandardene. Dette omfatter tester for bl.a. kjemisk sammensetning, renhet, mikrobiologisk kvalitet og eventuelle spor av forurensninger. Disse testene bidrar til å sikre at oljen er av høy kvalitet og inneholder de ønskede egenskapene.

Ved valg av H.E.B.B.D.-sertifiserte eteriske oljer, kan man være trygg på at man får et produkt av høy kvalitet. Sertifiseringen gir en pålitelig indikasjon på at oljen er ekte, naturlig og produsert med omtanke for både planter og miljøet.